ALHAMDULLILAH DEGREE EKONOMI PERKHIDMATAN

August 08, 2017


ALHAMDULLILAH DEGREE IN ECONOMIC SERVICES | Alhamdullilah, syukur ke hadrat illahi kerana telah berjaya ditawarkan program pengajian di Unimas Universiti Malaysia Sarawak. And for your information, this is my second choice in upu. Alhamdullilah. Sebenarnya, berharap sangat dapat program perakaunan (first choice) sedih tu sedih jugaklah sebab tak dapat apa yang kita mahu. Tapi takpe, Allah knows better. Insyallah, semua kejadian dan planning-Nya semuanya berhikmah dan bersebab. Why Unimas? Sebab sebelum ni memang pernah dengar buah mulut yang senang untuk memasuki Unimas. Ye betul! Tapi dengan syarat perlu menepati syarat kelayakan setara dengan keputusan anda. Dan ia mengambil kira juga keputusan SPM. Kalau math spm anda contohnya D. Tapi STPM, akaun anda B. Kebarangkalian untuk dapat kos tu rendah. Macam saya, Math B+, Addmath C+, tapi tak ambil perakaunan masa spm. STPM, account B+ 3.33. Mungkin, pihak universiti mendahulukan pelajar yang mempunyai basic account masa spm. Agaknya lah kan. 

Bagi sesiapa yang tidak dapat tawaran mana mana universiti, jangan risau! Kita bukan orang gagal, tak dapat masuk uni, tak bermakna anda gagal selamanya. Kadang aku pernah tengok, dia tak dapat pun sambung uni, tapi berjaya. Insyallah rezeki Allah itu luas. Rezeki akan datang apabila usahanya berlipat kali ganda. Allah menjanjikan sesiapa berusaha dia berjaya. Bukan sesiapa "pandai" dia berjaya. Kita perlu menekankan ayat usaha. Jadi berusahalah, dalam apa jua cara. Insyallah. Jangan sedih-sedih. 

You Might Also Like

10 comments

  1. Tahniah.. belajar rajin-rajin tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih! hehehe insyallah ill do my best there!

      Delete
  2. Tahniah! (welcome to the new world hahahahahahahaha)

    ReplyDelete
  3. Tahniah.
    Anak bongsu pakcik dapat UTHM
    first choise

    ReplyDelete
  4. Alhamdullilah tahniah...lepas ni "kehidupan" baru bermula...jaga. diri study smart ok...

    ReplyDelete

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.