tutorial: Cara buat cursor sendiri guna photoscape and pixlr editor (Transparent)

May 11, 2017



Assalamualaikum, so harini syuk nak share macam mana nak buat cursor sendiri. Ya allah punyalah lama survey buat cursor sendiri. Dari subuh tadi sampailah pukul 11AM, seriously rasa penat haha.

First, download photoscape kalau takde lagi.

1. Menu > new photo > adjust width and height (depend) > edit macam biasa.

mana nak dapatkan cursor? Korang boleh pilih di CURSOR , pilih mana mana then SAVE!

So nanti korang edit lah. letak cursor yang korang save then type lah nama korang bawah cursor tu :)
2. Lepas dah siap edit > crop image > crop tu biar betul betul kecil sampai dibucu cursor tu.

By the way, cursor ni kalau korang rasa lebih suka macam ni, just save. Open layout > edit html



<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(http://url cursor), progress;}</style>
Copy code di atas then past dekat html :)


So, cara kedua selepas dah siap photoscape. Nak buat cursor transparent dengan cara yang paling senang adalah dengan menggunakan PIXLR EDITOR

Open image yang korang dah save dari photoscape tadi 


Okay kali ni, fahamkan betul betul.

1. Pergi dekat LAYOUT belah kanan tu. atas HISTORY. korang tekan tanda lock tu dua kali until its show right sign.

Click kasi jelas
2. Tekan WAND TOOL, then pergi dekat image anda tu, buat macam crop the image. okay?

3. Tekan EDIT, then CUT. So nanti background image korang tu akan keluar kotak-kotak. Then SAVE.

4. Save. Make sure, PNG(TRANSPARENT, FULL QUALITY)

DONE! Cubalah try. kalau dapat comment, tak dapat pun comment. huhuhuhu

You Might Also Like

0 comments

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.